25 Ağustos 2011 Perşembe

UEFA'nın bir bildiğimi var?

Ertan Süzgün
http://twitter.com/#!/ertansuzgun


Son günlerde şike ve teşvik iddiaları spor kamuoyunu fazlasıyla meşgul ediyor. Türkiye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz haftalarda mahkeme sonucunu bekleyip iddianamenin hazırlanma aşamasından sonra karar verebileceklerini belirtip, sadece şahıslar üzerinden yaptırıma gitmişti.

Elbet bu durumun Türkiye boyutunun kadar Avrupa ile de ilgisi bulunuyor. UEFA'nın şike ve teşvik konusunda ne kadar hassas ve öncelikli davrandığını iyi biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde UEFA tarafından bilgi toplaması amacıyla İstanbul'a gönderilen Pierre Cornu, gerek Mehmet Ali Aydınlar gerekse savcı Mehmet Berk'le görüştükten sonra Cenevre'ye gidip, UEFA'ya son gelişmeleri aktarmıştı.

İlk önce şunu belirtmek gerekir ki Fenerbahçe'nin Avrupa'dan men cezası alması  Türkiye Futbol Federasyonu'nun tek başına alabileceği bir karar değildir. UEFA'nın bu konudaki düşüncesi oldukça net. Mahkeme sonrası suçluluk payı ispatlanırsa ve bu takımlar da Avrupa'da oynamaya devam etmişse Türkiye'nin gerek Milli gerekse ulusal takım bazında alacağı ceza daha büyük olacak.

Bu durumda TFF, önümüzdeki dönem adına Türk futbolunu düşündüğü için, riski göze alamayarak ''UEFA'nın'' baskısıyla Fenerbahçe'yi Avrupa Kupaları'ndan men etme cezası verdi.

Tabii bir de taraftarlık psikolojisinden kurtulup, olaya objektif olarak bakmak zorundayız. %1 ihtimal dahi olsa gereğinin yapılmasını emreden UEFA'nın Avrupa konusunda sadece Fenerbahçe'ye yaptırım uygulaması ne derece doğru tartışılır. Keza %1 ihtimal olmasaydı Trabzonspor başkanı Sadri Şener, tutuksuz yargılnıp, Avrupa'ya çıkma cezası almazdı. Bazı yöneticileri de tedbirsiz olarak Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilmezlerdi. Veya Beşiktaş'tan Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu şuan cezaevinde tutuklu olmazlardı. Tabii bu örnekler UEFA'nın mantalitesine yönelik.

UEFA,  Fenerbahçe'nin şüpheli ünvanından dolayı Avrupa'ya katılmasını istemedi, onların aldığı kararla Fenerbahçe'yi şimdilik potansiyel suçlu takım olarak gördü. Fakat Trabzonspor ve Beşiktaş'ın Avrupa'ya gitmesi konusunda farklı uygulamaya neye dayanarak karar verdi? Ortada bir tutarsızlık söz konusu. Ya da UEFA, savcı Berk'le görüşüp belgeleri gördü bizden mi saklıyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder